Историята на Рене Кинтон

13 юни 2018
Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

Същата година Рене Кинтон провежда експерименти с морска вода в група от трима пациенти – кучета. Специално модифицираната за интравенозно приложение, морската вода е трябвало да докаже, че може да се прилага директно върху организма на гръбначните животни. Целта е била да се докаже, че няма да има нежелани химически реакции, и че няма да има неблагоприятно изменение във функциите на клетката или отрицателни промени на вътрешната среда, както и да бъдат увредени органите, например бъбреците.
На едно от кучетата е влято интравенозно 66% от теглото му морска плазма, на следващите съответно 81% и 104%. На пръв поглед и в трите експеримента е следвало да има негативно влияние и последващи усложнения. Въпреки това след приключване на рехабилитацията на животните, същите са били в много по-добра форма, отколкото преди експерсимента.
Много други експерименти и опити (описани в книгата Рене Кинтон) относно ин витро процесите, бели кръвни клетки на риби, земноводни, влечуги, бозайници и птици показват недвусмислено сходството на морска вода и вътрешната среда, както и способността на левкоцитите да оцелеят в морската среда от 3 до 4 пъти по-дълго, отколкото във физиологичен разтвор.
През 1902 г. Рене Кинтон прекъсва прякото си сътрудничество с Колеж дьо Франс, и е решил, че е време да приложи на практика знанията и опита си през последните години.


През 1904 г. публикува своята работа “Морската вода – органична среда”, което е оригинално описание на морската плазма, както и описание на неговите опити. Тази публикация е отправна точка за разработването на “Quinton Плазма” през 1905 г. от фармацевтични Лаборатории Quinton.


През 1921 г. Рене Кинтон завършва своята монументална клинична работа (експериментално неоспорима и днес) за употребата на Quinton плазма в педиатрията, под ръководството на директора на лечебницата на Военноморските сили 1913-1938 в Лион.
Резултатът е бил откриването на няколко клиники, където лечението Quinton морската плазма е приложено на много бъдещи и кърмещи майки, при които бебетата отказват да се хранят, както и за деца и възрастни, страдащи от някаква форма на дехидратация и стомашно-чревно разстройство.
Тази терапия е била прекъсната по време на Първата световна война, но в следващите години много други лекари продължават да използват тази форма на лечение и продължават да извършват други проучвания със значителни резултати.
Рене Кинтон умира на 13 юли, 1925 г. в Париж.


През 1960 г. фармацевтичната компания Quinton се премества от Париж в Бордо, като по този начин се създават две паралелно работещи фирми с продукти Quinton. Потомци на семейния бизнес на Рене Кинтон, разработват клиники и фармацевтични лаборатории “Quinton плазма”.

През 1970 г. е била издадена медицинска регистрация на продуктите “Quinton Плазма”.

През 1972 г.  се сливат “Лаборатории Quinton” и морските клиники “Quinton”.

През 1975 г. във връзка с изискванията на Европейската фармакопея и на задължителни лабораторни модификации, поетапно са били прекратени продажбите на Quinton плазма.

През 1979 г.  Рене Анреп стартира Quinton – хипертоничен разтвор като “хранителна добавка” и в началото на 80-те години “Лаборатории Quinton” се преместват от Бордо, Париж в Аликанте, Испания, където е и сегашното им седалище.

През 1989 г. “Лаборатории Quinton” – въвежда океанската терапия с хранителни добавки.

През 1996 г. те образуват настоящите “Лаборатории Quinton”, фармацевтични лаборатории, разположени в Аликанте, Испания. Собствениците на тази компания са потомци на Рене Кинтон.


Гастрит: характеристики, диагноза и лечение8 септември 2019

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още
Кои са симптомите и признаците на пременопаузата? 16 юни 2019

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още
Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?1 юни 2019

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още
Дорсалгия28 март 2019

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още
Доротеа Дуисберг26 март 2019

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още
Моноцити11 март 2019

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още
Добре ли е да пием морска вода?20 февруари 2019

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още
 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла4 февруари 2019

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още
Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?20 януари 2019

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още
Защо да приемаме морска вода?12 януари 2019

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още
Кожни обриви, уртикария, пъпки6 декември 2018

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още
Хронична умора30 ноември 2018

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още
Какво лекуваме с океанска вода?2 август 2018

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още
Морска изотоник плазма – еликсирът на живота2 август 2018

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още
Предимства на морската терапия 13 юни 2018

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още