Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

20 януари 2019
Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Какво представлява хематокритът?

За да разберем причината за ниския хематокрит, първо трябва да го дефинираме. Хематокрит е обемът от кръвта, изразен в проценти, заеман от еритроцитите или т. нар. червени кръвни телца.

Референтните стойности са 42-47% при жените и 45-50% при мъжете, като те могат да варират, в зависимост от лабораторията. Това следва да се вземе под внимание, тъй като сами по себе си леките варирания няма да ни покажат наличието на анемия, а по-скоро, че съществува намаляване на дела на еритроцитите спрямо този на плазмата.

Хематокрит и бременност

От казаното можем да заключим, че процес като бременността, при който ще са нужни прилив на повече кръв и увеличаване на хранителния прием и отделянето на течности, заради допълнителния живот, който носи жената, може да се получи разреждане на кръвта с понижаването на хематокрита.  

В действителност, количеството на общия брой еритроцити при бременната жена е по-голямо от това преди забременяването (с приблизително 20%), но обемът се увеличава в по-голяма степен между 1-1,5 л. и по този начин се разрежда хематокритът с близо 5%.

Това разреждане на кръвта води успоредно до падане на хемоглобина, в следствие на намаляването на червените кръвни телца в единица обем.  

Тези клинични картини не се считат за анемични състояния и могат да бъдат наречени псевдоанемия на бременността, когато отклоненията при хемоглобина в тези случаи са леки и не падат под 11 г/л и 33% при хематокрита.  

Анемия по време на бременността

Също така трябва да отбележим, че хранителните нужди при бременните са завишени и сред тях са количеството желязо, фолиева киселина, витамин В12. Предвид важната роля на желязото, когато стойностите му са ниски, бъдещата майка си го набавя с допълнителен прием.  

Според МЗО, за анемия се приема състояние, при което хемоглобинът е под 11 г/л, а хематокритът е по-нисък от 33%. По време на бременност могат да се приемат за нормални стойности над 10,5 г/л за хемоглобина и 32% за хематокрита. Съгласно тези параметри, можем да открием около 42% жени с анемия по време на бременността (според МЗО). При всички тях следва да бъдат взети мерки, свързани с диетата, като препоръки за съчетаването на хранителните продукти, най-подходящия начин на хранене, приема на добавки, в случай че следват вегански хранителен режим, беден на нутриенти, както и бременни, които имат храносмилателни нарушения.

Основната причина за анемия е дефицитът на желязо. Задачата на специалиста ще бъде насочена към набавянето на този микронутриент и улесняването на неговото усвояване.

Биодостъпност и анемия

Морската терапия е доказала, че е добро допълнение като елемент, улесняващ възвръщането на нивата на желязо, дори и при хранителни режими, бедни на желязо или където то е намалено поради прием на лекарства.  

Проведено е експериментално изследване от Di Bernardo, María et al. (2014) върху употребата на морска вода като добавка при анемия. В него се използва студено микрофилтрирана морска вода  при анемии, които са изкуствено породени от диета, бедна на протеини, витамини и минерали, както и от прием на медикаменти, при лабораторни мишки, на които след експеримента са били анализирани далака, черния дроб и бъбрека.  

Забелязани са значителни статистически различия в кръвните показатели между групата, която е приемала морска вода и тази, която не я е приемала. Изследването доказва ползата от употребата на разтвор от морска вода върху лабораторни мишки с анемия, причинена от бедна на протеини, витамини и минерали диета, както и такава, в резултат на прием на медикаменти.  

В този случай морската вода изглежда действа като „жизнената среда“, която защитава René Quinton, „първоначален сок“, който дава жизненост на клетките, като ги енергизира и снабдява с микроелементите, от които се нуждаят за правилното си функциониране.

От това изследване, наред с проведените от René Quinton върху експериментални животни, може да се заключи, че Морската Терапия има вътреприсъщото свойство да регулира клетъчните функции и така да осигурява тяхното равновесие и това на системата.  


Гастрит: характеристики, диагноза и лечение8 септември 2019

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още
Кои са симптомите и признаците на пременопаузата? 16 юни 2019

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още
Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?1 юни 2019

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още
Дорсалгия28 март 2019

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още
Доротеа Дуисберг26 март 2019

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още
Моноцити11 март 2019

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още
Добре ли е да пием морска вода?20 февруари 2019

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още
 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла4 февруари 2019

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още
Защо да приемаме морска вода?12 януари 2019

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още
Кожни обриви, уртикария, пъпки6 декември 2018

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още
Хронична умора30 ноември 2018

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още
Какво лекуваме с океанска вода?2 август 2018

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още
Морска изотоник плазма – еликсирът на живота2 август 2018

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още
Предимства на морската терапия 13 юни 2018

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още
Историята на Рене Кинтон 13 юни 2018

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още