Защо да приемаме морска вода?

Защо да приемаме морска вода?
12 януари 2019

Пиенето на морска вода: начин да се грижим за здравето си

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенцията на недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

Защо да приемаме морска вода?

Когато се изследва химическата структура на морската вода, наред с много други нейни аспекти, са открити две характеристики от съществена важност.

От една страна, разтворимостта на солите в морската вода е различна от тази на същите тези соли, разтворени в дестилирана вода. Вероятно поради неразривната взаимовръзка между морската екосистема и нейната среда, морето, можем да говорим за активиране на елементите, което не би се осъществило при комбинация от неорганични минерали с вода. От друга страна, имаме тясната връзка в минералната пропорционалност между морската вода и вътрешната среда. <<Клод Бернар (1813 – 1878) е създателят на термина „вътрешна среда“, с който обозначава течността  в интерстициума (серия от кухини в човешкия организъм, пълни с течност), и поради подобието й с морската вода, подкрепя възможността за зараждане на живота в морето. В края на ХIX в. това твърдение стои в основата на общоприетия от изследователите модел>>. Както и един изключителен контрол на телесната течност с леки варирания, наречен от У. Б. Кенън, Хомеостаза.

<<… въпреки непрестанните промени, няма забележими варирания в концентрацията на водата в различните органи и тъкани>>. (Biochimie medicale, Boulange-Polonowski, Masson 1979).

 

Вътрешната среда и морската вода се намират във функционален паралелизъм, и двете са средата, в която се развиват живите организми.

Доказателство за това е писмото от 10 май 1960 г. на Д-р Пиер Колине, бивш директор на здравните услуги към Върховния Комисариат в Германия и бивш консултант на Световната здравна организация (СЗО), в което посочва, че плазмата на Кинтон е оптималното средство за клетъчното култивиране, като позволява оцеляването на новите клетки между момента, в който напускат лабораторията, и тридесетте минути до тяхното имплантиране. Освен това, споменава за известно антибиотично съдържание, което предпазва от развитието на микроби.

Менетрие, един от създателите на олиготерапията, също прави препратка към пиенето на морска вода като обменник на катализаторите.

Всичко това ни насочва към ползите от Морската терапия за човешкото здраве и как цялото е повече от сумата от частите. Морската вода е не само вода и соли, а участието на екосистемата и взаимовръзките й придават специални характеристики, които днес продължават да се изследват.

Прием на морска вода от конкретни зони

 

Освен това, съществуват океански зони, където Рене Кинтон е събирал водата за Морската терапия и които й добавят повече активност и биодостъпност,  благодарение на цъфтежа на фитопланктона, който прави по-богат нейния състав. 

Тези места са фитопланктонните вихрушки, където биотопът създава биоценозата на първични супер-продуценти, и точно тези зони са избрани от Рене Кинтон, защото се доближават до характеристиките в неговите хипотези на първоначалната среда, люлка на живота.

Тези фитопланктонни вихрушки  са създателите на идеалното обкръжение, от което тясно са зависели първите форми на живот и което се е адаптирало към техните нужди. Именно поради това, Рене Кинтон е искал точно тази среда, а не друга.

От друга страна, тази биомаса притежава свойството да се самопречиства, като елиминира както естествените, така и изкуствените токсини, чрез комплексни механизми.

След като са открили местата за извличане, морската вода се е консервирала внимателно при температура от 4 градуса, за да не загуби свойствата си. На следващ етап е трябвало да се премине през система за микрофилтрация, за да се стерилизира и запечата в стъклена ампула, тъй като Рене Кинтон е щял да използва морската вода под формата на инжекция за първата си терапевтична сесия. Този начин на стерилизация на морската вода е отговарял на изискванията на Рене Кинтон за качеството на морската вода, а също и на санитарните изисквания.

 

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още