Кожни обриви, уртикария, пъпки

6 декември 2018
Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват?


Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема.

Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Трите са синоними и това, към което се отнасят е появата на кожен оток, като отговор на повишаването на освобождаването на хистамин, което от своя страна води до разширяване на съдовете и тяхната пропускливост и предизвиква спонгиоза (междуклетъчен оток) и ангиоедем. Ангиоедемът може да бъде опасен, тъй като може да засегне орофарингеалната лигавица, езика, глотиса, въздухоносните пътища и да доведе до застрашаващо живота състояние.

Характерно за пъпките, уртикарията или кожния обрив е това, че не се задържат за повече от 24 часа. Ако имаме кожен обрив и той не изчезне за ден, вероятно е това да не е уртикария, с изключение на уртикариалния васкулит, който може да продължи няколко дни, но в повечето случаи следва да се търсят други заболявания, които протичат с кожни лезии.

Защо се появяват кожните обриви?

Причините, които могат да доведат до уртикария са многобройни и често те не могат да бъдат определени. Трябва да имаме предвид, че тя може да се появи като реакция при контакт с химикали, физически, възпалителни или инфекциозни процеси, при консумация на богати на хистамин продукти, от лица, които имат непоносимост към него, автоимунни заболявания, хранителни алергични реакции или такива, които не се дължат на алергия (но се наблюдава свръхчувствителност)…   

Всяка една от изброените причини води до дегранулация на мастоцитите и обилно отделяне на тяхното съдържание, където хистаминът е основният причинител на уртикариалните симптоми като: сърбеж, парене, кожен оток и обрив, който изчезва за по-малко от 24 часа, с възможност да се появи на други места за няколко дни или дори седмици.  

Колко трае уртикарията?

Трябва да знаем, че обривите не се задържат за повече от 24 часа, докато уртикарията може да трае седмици или месеци. Когато продължителността й е по-малка от шест седмици, се нарича остра уртикария, а ако е повече от шест седмици, е хронична уртикария.

Трябва да добавим, че след като бъде излекувана уртикарията, може да доведе до кожна чувствителност, състояние, което може да продължи до две години и да се стигне до така наречения дермографизъм.

Дермографизмът не е друго, освен отговор при леко одраскване, ожулване или триене, при което кожата реагира с появата на обрив по цялото протежение на наранения участък. 

Как да третираме кожния обрив?

Уртикарията има просто лечение и това е употребата главно на антихистамини (външно или вътрешно), за да се намали отговорът на мастоцитите при взаимодействието им с основния агент, причиняващ уртикариална реакция. Това стандартизирано лечение много често се провежда, без да се вземат под внимание възможните патогенни агенти, тъй като търсенето на продукта, към който има чувствителност, може да се проточи във времето и да не даде резултат. При пристъп, обикновено се назначава единствено симптоматично лечение, като по този начин се разрешават повече от 70% от случаите, но един интензивен отговор или повтаряща се поява на уртикария или нейното хронифициране, задължава изучаване на възможните причини. След обширна анамнеза и многобройни тестове за алергия, се преценява дали са алергични отговори или не. В случай, че уртикарията не е ИгЕ-медиирана, се определя като неалергична и пациентът ще бъде изследван, за да се прецени дали причината се корени в системно заболяване или се дължи на физически фактори, стрес…

Можем ли да третираме кожните обриви по друг начин?

В днешно време се оказва трудно да се открие природно средство, което да избави един пациент от хронична уртикария, тъй като често е трудно да се определи с точност към кой или към кои антигени е чувствителен.  

Всичко се усложнява допълнително, ако вземем под внимание и „теорията за хигиената“ или ранното въвеждане на антигени в хранителния режим на кърмачетата. Днес, и педиатри, и родители се отнасят много сериозно към храненето на кърмачетата през първата година от живота им. Това е много важно, тъй като е възможно до няколко години да видим резултата от тези промени в режима на хранене по отношение на броя на алергиите и случаи на свръхчувствителност.  

Можем да се водим от този пример, а именно, да намалим странните елементи, които се появиха през ХХ в., във всяка една сфера: козметични продукти, замърсители на околната среда, консерванти, лекарства, някои храни…

Когато уртикариалната реакция отговаря на физически агенти като: студ, топлина, радиация, суша и др., най-добрият начин е да избягваме да се излагаме на тях, но в много случаи това се оказва трудно, освен това засегнатите обикновено имат отговор на свръхчувствителност или познати алергии към други патогенни агенти (алергени или не).

Дори и да не съществуват ясни доказателства за хигиената на хранене и нейния ефект върху хроничната уртикария, се препоръчва следването на режим, който е беден на алергени/псевдоалергени или намаляването/елиминирането на богати на хистамин продукти или на такива, които увеличават освобождаването му. Това е вариант, за да се направи опит за намаляване на броя на пристъпите или интензивността на обривите. Намаляването на стреса, употребата на натурални продукти с противовъзпалително действие също може да бъде от полза, но всичко това се оказва досадно и пациентите прибягват до предписаните им лекарства.

Поради тази причина са важни информираността и осъзнатостта, за да намерим начин да въведем промените в нашето ежедневие така, че да станат част от него и да сведем до минимум употребата на лекарства, доколкото е възможно. 

Морската терапия при отговорите на кожата

Морската терапия  е изиграла своята роля при алергичния ринит, алергичния конюнктивит, при болести на кожата и други дерматологични заболявания.

Начините, по които се измерва противовъзпалителния ефект на употребата на морска вода, се оказват трудни за установяване, тъй като участващите механизми са няколко.

Употребата й може да бъде както външна, така и вътрешна. Изучените ефекти върху имунната система са все още в начален етап, но получените резултати от Рене Кинтон убедително доказват, че трябва да се продължи изследването на ефекта на морската вода върху медиаторите на възпалението и имунната система.

Морската терапия може да бъде още едно оръжие в арсенала на природата, за да се спре и намали броя на пристъпите и интензивността на уртикарията.

 

Ще спомена и случая на един млад човек на 30 години, който страда от водна уртикария. Обривът се е появявал при контакт с течаща вода, сняг, дори при изпотяване, но такава реакция липсва при контакт с морска вода (Tkach JR. Aquagenic urticaria. Cutis. 1981;28:454-63.). Възможно е липсата на реакция да се дължи на солеността на водата, но е интересно.

 

8 септември 2019 Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

16 юни 2019 Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

1 юни 2019 Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

28 март 2019 Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

26 март 2019 Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

11 март 2019 Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

20 февруари 2019 Добре ли е да пием морска вода?

Съществуват редица сведения за случаи, при които използването на морска плазма, както като основно средство за лечение, така и като допълнение към други терапии, се е оказало ефикасно за много пациенти, повечето от тях от времето, когато не е имало антибиотици. Тогава е било много важно да бъде възстановено органичното равновесие за успешното преодоляване на болестта.

прочети още

4 февруари 2019  QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

20 януари 2019 Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

12 януари 2019 Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

30 ноември 2018 Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

2 август 2018 Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

2 август 2018 Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

13 юни 2018 Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още

13 юни 2018 Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още