Хронична умора

30 ноември 2018
Хронична умора


Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли). Световната здравна организация (СЗО) я класифицира като болест с тежки неврологични характеристики. Клиничната картина е ограничаваща, трудноразбираема, при нея се срещат фактори, които могат да доведат до възникването й. Диагностицирането й се осъществява чрез изключването на други процеси, които протичат с хронична умора, като инфекции, неоплазии, хранителен дисбаланс, анемии, болест на Тай-Сакс…

Какви са симптомите на хроничната умора и как се диагностицира?

Непълноценен сън, в следствие на който засегнатите хора не успяват да се възстановят от умората, и срещат трудности още със започването на деня. Мускулната слабост също е характерна, както и обща отпадналост през целия ден, загуба на ориентация и умствена умора, чести фарингити и аденопатии, раздразнителност, чувствителност към студа…
При диагностицирането се използват така наречените международни критерии на Фукуда от 1994 г.

Познати ли са причините за хроничната умора?

Причините за хроничната умора или за хроничната отпадналост са неизвестни. Оказва се, че някои състояния като инфекциозни заболявания, имунни нарушения или хормонални промени могат да предизвикат синдрома на хроничната умора, подобно на пролетната умора.
Стресът и нарушенията на съня, както и психогенната температура също са възможни фактори, които влияят върху появата на хроничната умора или са нейна проява. Асоциирана е с някои възпалителни процеси като вирус на Епщайн-Бар, грип, мононуклеоза, бруцелоза, ку-треска и др., поради имунните нарушения, аденопатиите или честите фарингити, дължащи се на хронифицирането на инфекциозния процес, но не е изяснена пряката им връзка.

Лекува ли се хроничната умора?

Обикновено засяга хора на възраст между 40 и 60 години, но не е задължително. Наблюдават се и случаи на засегнати деца и младежи, но те не надвишават 0,1%. Средната продължителност на заболяването е от 35 до 49 месеца, т.е. трябва да изминат средно между 3 или 4 години до изчезването на повечето симптоми или, при младите хора, до пълното възстановяване.
Лечението при възрастните е по-продължително, а възстановяването е частично – според изследванията синдромът не отшумява в от 5 до 20 % от случаите.

Можем ли да въздействаме на хроничната умора?

Понастоящем не съществува стандартизирано лечение на този синдром, но има редица мерки, които се отнасят до начина на живот, и могат да повлияят положително на възстановяването.
Някои от тях са: дейности за самопомощ, когнитивно-поведенческа терапия, индивидуално или в група; ако съществуват нарушения на хранителния режим, трябва да се поправят, освен с въвеждането на цялостна диета, която да покрива нуждите на организма, пациентът трябва да получи знания за важността на съня, да се научи да спазва дневен режим, също така да бъдат запознати с естеството на болестта му неговите близки и приятели.
Отново повтарям, че не съществува нито медицинско, нито хранително лечение, което да доказва с абсолютна сигурност, че има положителен ефект върху болестта.

Морската терапия при хронична умора

Както вече споменах, не съществуват доказателства, които да покажат кое е най-доброто лечение или дали съществува такова, но наред с общоприетите препоръки, ще се спрем за кратко на тази, която се отнася до спазването на балансиран режим с прием на микронутриенти, които са жизненоважни за правилното функциониране на организма. За целта, ще направя препратка към едно изследване, където се показва как може да повлияе на функциите на организма балансираното използване на хранителните добавки от Морската терапия.
За правилния хидроминерален баланс се препоръчва прием на витамини и минерали, тъй като те са жизненоважни за правилното функциониране на химичните и електрохимичните процеси в организма, както и за правилното функциониране и на имунната система (селен, цинк, желязо…).
Наред с много други процеси, минералите вземат участие и в енергийната функция, каквато е електрон-транспортната верига в митохондрията, както и в системата на ензимните антиоксиданти.
Витамините също участват в многобройни енергийни функции, сред които е осигуряването на антиоксидантния ефект по неензимен път, както и други метаболитни процеси.
Именно затова, дори и да е трудно да се направи връзка с подобряването на състоянието на пациент, който спазва балансиран начин на хранене, е логично да се заключи, че препоръчването на Морската терапия е необходимо, за да покрие възможен дефицит в организма, който влияе на възстановяването от синдром на хроничната умора.
През 2015 г. д-р Никол Л. Роджърс и нейният екип направиха изследване с цел да анализират ефектите от приема на електролитна напитка на основата на морска вода по време на тренировъчна програма за издръжливост върху здравето на бъбреците, физическия капацитет и сърдечносъдовия риск при възрастни хора. Резултатите показват, че употребата на морска вода (Морска терапия) повлиява благоприятно спортната продуктивност и също така подобрява други параметри, които сочат за подобряване на цялостното състояние на организма.

 

8 септември 2019 Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

16 юни 2019 Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

1 юни 2019 Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

28 март 2019 Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

26 март 2019 Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

11 март 2019 Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

20 февруари 2019 Добре ли е да пием морска вода?

Съществуват редица сведения за случаи, при които използването на морска плазма, както като основно средство за лечение, така и като допълнение към други терапии, се е оказало ефикасно за много пациенти, повечето от тях от времето, когато не е имало антибиотици. Тогава е било много важно да бъде възстановено органичното равновесие за успешното преодоляване на болестта.

прочети още

4 февруари 2019  QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

20 януари 2019 Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

12 януари 2019 Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

6 декември 2018 Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

2 август 2018 Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

2 август 2018 Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

13 юни 2018 Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още

13 юни 2018 Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още