Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота
2 август 2018

 

Терапията с плуване в морска вода се използва като рехабилитационна процедура при тежки травми и нелечими, дегенеративни болестни състояния.

 

Всеки от нас се е замислял на какво се дължат тези силни, лечебни свойства на морската вода. Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма. В превод от латински език „изотоничен” означава „еднакъв”. В медицинските и биологичните науки е навлязъл термина „изотоничен разтвор”, с който се обозначават всички разтвори с еднаква концентрация на соли (разтвор с 9% концентрация на соли), както в кръвната плазма.  Когато солевата концентрация е над 9% тогава разтвора е хипертоничен, а когато е под 9% е хипотоничен. В резултат на физичния процес осмоза при поставяне на клетки в хипертонична среда, се предизвиква насочено излизане на водните молекули към средата с по-висока солева концентрация, в резултат на което клетката загубва, така необходимата за жизнените си процеси вода и умира. Когато клетките са в хипотонична среда се получава насочено, неконтролируемо навлизане на водни молекули в клетката, което води до нейното раздуване и спукване (лизис).

Морската вода е строго изотоничен разтвор, който осигурява подходяща среда за протичане на всички нормални, жизнени процеси в клетките на едноклетъчните и многоклетъчните организми.  Минералният състав на морската вода е сравнително специфичен за различните ареали и географски ширини, като се повлиява от видовия състав на флората и фауната, процеси на гниене на мъртва материя, растеж на планктон, количество валежи, обем на вливане на сладководна вода, изветряне и изронване на скали и др. Солите във воден разтвор са под формата на йони, като положително заредените йони се наричат катиони, а отрицателно заредените йони се наричат аниони. Над 99% от съдържанието на йони в морската вода са на калиеви, магнезиеви, калциеви и натриеви катиони и хлоридни и сулфатни  аниони. Тези йони са с почти постоянна концентрация в морската вода и имат консервативен химичен състав (55% натриеви йони, 31% хлоридни йони, 8% сулфатни йони, 4% магнезиеви йони, 1% калциеви йони и 1% калиеви йони). Останалият 1% от йонния състав се разпределя между всички естествено съществуващи в природата химични елементи, но присъстващи в много малка концентрация. Те определят специфичността в минералния състав на морската вода от различните морски, водни басейни. Съдържанието на минерални соли, необходими за всички метаболитни, жизнени процеси в клетката, правят морската вода перфектната среда за зараждане на живота и еволюция на организмовият растителен и животински свят.

 

Първите медицински приложения във фармацевтичната индустрия на морската вода, се свързват с промиващи разтвори за носната лигавица. Научни изследвания, от последните години, на медицински специалисти, работещи в областта на оториноларингологията, доказват положителния ефект на изотоничния разтвор от морска вода при лечението на деца с остър ринит, на възраст от 6 до 10 години. Резултатите от изследванията на децата, показват чувствително затихване на симптомите на остър ринит и значително по-малко случаи на рецидивиране на заболяването. Причината е, че не се използват агресивни агенти, които допълнително да увредят носната лигавица и да предизвикат обостряне на заболяването. Съдържанието на соли в морската вода близки до това в кръвта, позволява тя да се приема леко от организма и да стимулира регенерационните процеси в клетките от всички слоеве на носната лигавица. След получените отлични резултати при използване на морската вода за лечение на остри ринити, учените достигнаха до извода, че тя може да има и орално приложение, при което да повлияе на цялостното физиологично състояние на организъма.

 

Учени установяват, че приемът на дистилирана, филтрирана, стерилна морска вода (морска изотоник плазма) може да подобри цялостното състояние на организма. Тя стимулира мембранния транспорт в клетката и ускорява метаболизма и, също така повишава запасяването на клетката с енергия, като доставя допълнително магнезиеви йони, необходими за синтеза на макроергични съединения в цитозола и митохондриите и подобрява проводимостта на нервния импулс, като стимулира възбудимостта на нервните и мускулните клетки, чрез допълнително набавени  калциеви и магнезиеви йони. Многобройни научни изследвания доказаха, нейните отлични качества при овладяване на трудно лечими възпалителни процеси и използването й като превантивна мярка срещу появата на нови възпалителни огнища. Приемана под формата на хранителна добавка, тя ускорява регенеративните и заздравителни процеси в организма, стимулира метаболизма на клетката и подсилва имунната система, като подпомага специфичния имунен отговор. Ежедневния прием на морска изотоник плазма под формата на ампули от 10 мл, като хранителна добавка ще укрепне заздравителните и съпротивителните сили на организма в опасните за здравето месеци (есенно-зимните грипни месеци и пролетно-летните месеци на алергии). Препоръчителният прием за възрастни е по 1-2 ампули по 2 пъти на ден, в продължение на 1 месец. Подходящи са да се приемат превантивно за цялостен физиологичен тонус или в комбинация с антибиотично лечение за по-бързо овладяване на възпалението и ускоряване на регенерацията на тъканите.  Препоръчва се курсът на приемане на морска изотоник плазма, да се приема четири пъти годишно за пълен и дълготраен ефект.

Морската вода е тайната на здравето, съхранена от природата и преоткрита от съвременните учени. Спокойно можем да кажем, че еликсирът на живота съществува и е вплетен в магията на солената морска вода.

Текст: Галина Рачева магистър-биотехнолог със специалност “Генно и клетъчно инженерство” за Revita.bg

 

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още