Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция
16 юни 2020

 

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите. 

По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

Функциите на бъбреците

Бъбреците имат главна роля за поддържането на баланса в органите. 

Например:

 • Контрол на PH. 
 • Регулират плазмения осмоларитет.
 • Контролират кръвния обем. 
 • Контролират образуването на еритроцити (еритропоеза) чрез производството на еритропоетин. 
 • Елиминират водоразтворимите отпадни вещества.
 • Активират витамин D.
 • Регулират нивото на калция в кръвта.

Наред с изброените, бъбреците контролират до голяма степен и редица други процеси и затова трябва да функционират добре, за да поддържат посочените параметри в норма.  

Ниската гломерулна филтрация, индикатор за бъбречна недостатъчност

Ниската гломерулна филтрация сочи за бъбречна недостатъчност, обикновено от хроничен характер, и се измерва чрез рутинни изследвания на кръвта и урината. Често рискът от нея се увеличава с възрастта. 

Рискови фактори за ниска гломерулна филтрация 

Освен възрастта, съществуват и други често срещани рискови фактори, като например: 

 • Високото кръвно налягане.
 • Захарният диабет.

И двете заболявания имат отношение към появата на бъбречната недостатъчност, а оттам и към нарушената гломерулна филтрация. 

Гломерулната филтрация е част от изследваните стойности при всеки рутинен лекарски преглед с вземането на кръв и урина, тъй като измерването на бъбречната функция е от жизнена важност, заради влиянието, което оказва върху редица процеси в нашия организъм, които вече разгледахме.  

Въздействие върху бъбречната недостатъчност

Веднъж установена бъбречната недостатъчност, следва да бъдат предприети серия от хигиенни и диетични мерки, за да се намали натоварването върху вече увредения бъбрек. Стъпките се състоят в:

 • Стриктен контрол на кръвното налягане
 • При диабетиците, контрол на нивото на кръвната захар
 • Важен е приемът на вода
 • Контролиране на нивото на натрий, калий и фосфати, както и на диетичните протеини, тъй като те ще подложат бъбреците на напрежение при филтрацията, поради увеличаването на общия обем на кръвта или нарушение във функцията на някои помпи и мембрани за филтрация. 

Нужно е да се контролира ниската гломерулна филтрация, тъй като достигането на ниски граници на филтрация прави пациентът кандидат за диализа, заради плазменото претоварване, на което ще бъде подложен той, когато бъбреците не могат да елиминират метаболитите.  

Нефрологът или други квалифицирани специалисти като нутриционистите ще назначат стъпките в хранителния режим. Въпреки това, най-важното, както при всичко друго в живота, е превенцията на болестта и подобряването на здравето. 

Какво можем да направим, за да предпазим бъбреците?

Първо трябва да знаем, че предпазвайки сърцето, предпазваме бъбреците. Ето защо, мерките, които се вземат за единия орган, се отнасят и за другия, което е чудесно, тъй като въздействаме върху два изключително важни органа. 

Това се дължи на факта, че сърцето и бъбреците действат в една и съща система, сърдечно-съдовата или оста сърце-бъбреци. Следователно трябва да се въздейства и върху двата органа, защото когато пострада единият, неминуемо страда и другият. 

Любопитно е как от страна на алтернативната медицина и в частност на източната се разглежда връзката сърце-бъбреци като една неделима ос, при която съществува зависимост на контрол между двата органа и наистина е така. 

Връзката бъбреци-сърце през източната философия 

В източната медицина се гледа на сърцето, и на страстта, която носи, като на силата, която тласка човека към фантазията, към проектирането на цели просто за удоволствие, използвайки при необходимост всякакви средства за постигането им, а прекаляването, излишъкът е неговата основна проява. 

От друга страна, бъбрекът отговаря за контрола и следи за константите, за поддържането на баланса на водата в органите, като по този начин спира излишъка от огън в сърцето, който обикновено изгаря всичко. 

Както се вижда, въпреки различията в двата вида медицина, ако се вгледаме в предпазните мерки, които се вземат, те са много сходни.  Независимо че пътищата за тяхното постигане са различни по същност и форма. 

Морската Терапия за оста сърце-бъбреци

Фактите може да получат много тълкувания, без да е нужно те да са разнопосочни. Една от пресечните точки е това, което следва да споменем. Когато използваме Морската Терапия, го правим поради доказания факт, че това е продукт, подобен на кръвната плазма, най-вече в изотонична концентрация, където както водата, която съдържа, така  и минералите в разтвора се намират в толкова балансирани с външната среда на клетката пропорции, че не би трябвало това да се отрази на нейния тонус и обем. Този факт е интересен, когато искаме да възстановим известно количество вода и разтвори, като сведем до минимум ефекта върху общия обем на кръвта и осмоларността, какъвто е случаят при нарушение на бъбречната функция. 

Изследванията с морска вода  върху кръвното налягане в хипертонична концентрация не показаха значими варирания в нивата на кръвното налягане. Въпреки, че мострите бяха ограничени, както и времето за тяхното излагане, това ще доведе до нови изследвания с по-широки мостри и повече контролно време, поради интересът, който буди ефектът на минералната пропорционалност върху бъбречната функция, особено когато гломерулната филтрация е ниска.  

Алтернативната медицина и бъбреците

Традиционната източна медицина е емпирична наука, която разглежда бъбреците като контрольори на сърцето и с функция, която въздейства върху костния мозък, мозъка и костите. При различни изследвания с морска вода е наблюдавано как се подобрява състоянието на пациенти с деменция, които приемат Морска Терапия. 

Благоприятните ефекти от използването на Морската Терапия са налице и при одонтологията, където се наблюдава подобряване на калцирането на костта, без да има риск. 

Споменатите принципи говорят за ползите, които носи Морската Терапия в различни области, но в традиционната източна медицина именно ефектът върху един елемент се проявява и контролира няколко жизнени процеса. Тъй като бъбреците контролират сърцето (кръвното налягане), контролират костите (остеопороза, остеокалцин) и костния мозък (Алцхаймер, старческа деменция) наред с други. 

Ето защо можем да заключим, че от гледна точка на традиционната източна медицина прилагането на Морската Терапия има ефект върху регулирането по оста сърце-бъбреци, което би оправдало ефектите, които показва върху различни процеси, контролирани от тази ос. 

Също така при традиционната медицина се наблюдава, че в изотонични пропорции Морската Терапия не би трябвало да има негативен ефект върху общия обем на кръвта, но благоприятства клетъчната функция, като внася олигоелементи, които са основни за нейния баланс. 

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още