Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?
24 април 2020

Какъв риск крие прекомерната секреция в белите дробове?

Засилената секреция е вторична на един дразнещ/възпалителен процес, който води до образуването на секрети.

Рискът от прекомерната секреция е налице, когато тя не може да бъде елиминирана подобаващо. Това води до ситуация, в която се улеснява заселването на микроорганизми – „порочният кръг на Коле“, зачестяват инфекциите, като в някои случаи те стават хронични.

Секреция в белите дробове и бронхит

Секрецията на белите дробове е свързана с прекомерното произвеждане на секрет от страна на дихателната лигавица на долните дихателни пътища.

Основните причини за това са вторични на остър бронхит и на хроничен бронхит (ХОББ). Други състояния също могат да доведат до образуването на секрети в белите дробове, като например туберкулозата, бронхиектазиите, неоплазиите, и др.

Остър бронхит и продуктивна кашлица

Клиничната картина на острия бронхит, вторичен на възпалителни процеси, от вирусен или бактериален характер, протича с кашлица, която обикновено е продуктивна с отделяне на храчки.

При преслушване се чуват шумове, хрипове, а при случаи когато са засегнати алвеолите, може да се доловят и пукания, но това е признак за бронхопневмония.

Когато са засегнати бронхиолите (бронхиолит), кашлицата може да бъде продуктивна, но без отделяне на храчки.

Хроничен бронхит и секрет в белите дробове

Една от главните причини за прекомерно отделяне на секрети от долните дихателни пътища е резултат от хроничния бронхит, който обикновено е една от проявите на ХОББ.

Наред с това, съществуват и много други заболявания, които водят до секреция в белите дробове и които следва да влизат в диференциалната диагноза на ХОББ.  

Какво е лечението при секреция в белите дробове

На първо място, за да елиминираме секрецията от белите дробове трябва да лекуваме причината за нея.

В случаите, при които не може да се лекува болестта, се използва лечение за симптомите и усложненията.

Разполагаме със следните стратегии:

  • Употребата на муколитици; по този начин се втечнява секретът, за да се улесни извеждането му.
  • Дихателна физиотерапия; чрез различни техники като потупване или дихателни упражнения можем да подобрим отделянето на храчки и отстраняването на секрета.
  • Овлажнители; тяхната роля е да овлажнят секрета, за да може да бъде транспортиран или реабсорбиран от въздухоносните пътища.
  • Елиминиране на алергените; трябва да имаме предвид, че с алергиите се увеличава произвеждането на секрет. Освен това, при астмата симптомите може да бъдат много тежки, поради съпътстващия бронхоспазъм.
  • Намаляване на възпалението; затова обикновено се използват, при хроничните състояния, кортикоиди в съчетание с бронхоразширяващи средства, като по този начин се подобрява дихателната функция и се спира развитието на болестта.
  • Вдишване на пулверизирана морска вода; употребата на морска вода под форма, подходяща за инхалация, каквато е Морската Терапия, според протокола на Рене Кинтон.

Използване на морска вода, с цел намаляване на секрецията

 Морската вода  е полезна за назалните промивки, заради благоприятното влияние, което оказва върху мукоцилиарния клирънс (механизъм за самопочистване на лигавиците на дихателните пътища) и противовъзпалителния си ефект.

Морската терапия  е използвана също и при заболявания на долните дихателни пътища и е довела до същите резултати, както при горните дихателни пътища.

Основният ефект е, че благоприятства овлажняването на секрета и така улеснява отделянето му от дихателния епител и олекотява цилиарната функция. Наред с това, поради транспортирането на възпалителните цитокини, намалява имунния отговор.

От друга страна, тъй като се увеличава елиминирането на секреция, се намалява вероятността от хронично колонизиране на слузта и така се редуцира броят на възпалителните епизоди.

Предвид гореказаното, употребата на Морската Терапия е полезна като допълнение на дихателната рехабилитация, за добрия контрол на произвеждането на слуз. 

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още