Какво представлява коронавирусът?

Какво представлява коронавирусът?
6 април 2020

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение

 Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

Този вирус причинява щети в световен мащаб. Пандемията е ясен пример за това как глобализацията ни води до особен вид обвързаност, при която имаме достъп до множество ресурси, но същевременно ни прави и по-уязвими към нейните недостатъци.

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са познати вируси, тъй като са един от основните патогени, които засягат предимно дихателната система при човека. 

Тези РНК-вируси имат функцията, както други вируси, да нахлуват в приемника и да се удвояват, за да гарантират просъществуването си. Освен това, се характеризират със система за репликация, която при копирането на РНК нишката допуска грешки при удвояването, което на свой ред води до мутации.

Каква е опасността при COVID-19

Тези мутации обикновено не са значителни, но в някои случаи те придават на вируса нови характеристики, които го правят много опасен, поради своята заразност, патогенност, устойчивост…

Вероятно точно това се е случило с този вирус, подобно на други, които са довели до важни епидемии и дори до големи пандемии като испанския грип.

Освен това, тези мутации изглежда са предизвикали двете версии на коронавируса днес, но не става дума за две отделни семейства (според някои източници), единият вид е агресивният, а другият, по-малко агресивният …

В този коронавирус вече са открити близо триста мутации!

Произход на коронавируса

Предполага се, че Covid-19 е пренесен от един пазар за животни в Китай, по-точно в град Ухан.

Изследванията на Wei Ji и сътрудници  показват, че източникът е химерен вирус, получен от комбинирането на коронавирус на прилеп и коронавирус с непознат произход, за който се смята, че може да бъде открит при някои видове змии.  

Как се предава коронавирусът?

Един от приемниците на SARS-CoV-2  е ангиотензин конвертиращият ензим 2 (ACE2), който се намира в големи концентрации в алвеоларните клетки при пневмоцитите както от тип I, така и от тип II.

Също така изглежда, че способността за сливане на SARS-CoV-2 с приемника е от 10 до 20 пъти по-голяма от тази на SARS-CoV, което го прави силно заразен.

Кои са симптомите на коронавируса?

Сред най-срещаните симптоми при засегнатите от коронавирус се наблюдават:

 • Температура: не надвишава средно 38ºC.
 • Кашлица: това е ключов симптом, но той е характерен и за редица други инфекциозни заболявания като грипа например.
 • Продуктивна кашлица с отделяне на храчки: може да се появи в някои случаи.
 • Болки по цялото тяло: придружени от отпадналост, болки в мускулите, умора…
 • Нарушения на храносмилателната система: като диария, гадене, …, които може да са налице в някои случаи.
 • Главоболие.

Стойности на базата на извършени анализи: COVID-19

При резултатите от анализите виждаме също и редица нарушения като:

 • Левкопения и лимфоцитопения.
 • Повишаване на чернодробните ензими.
 • В малко от случаите се открива миокардит.
 • При образната диагностика в повече от 90% от случаите се наблюдават състояния, съвместими с клиничната картина на пневмонията.

Усложнения при заразяване с коронавирус

Сред най-честите усложнения срещаме:

 • Остра дихателна недостатъчност.
 • Анемия.
 • Остра сърдечна недостатъчност.
 • Вторични инфекции поради имуносупресия (потискане на имунната система).

Лечение на коронавирус

Franck T. и сътрудници говорят за възможните ползи от употребата на хлорохините при заразяване със SARS-CoV-2.

Това лекарство, което се използва за лечение на малария, оказва се може да бъде полезно и при третирането на остри инфекциозни процеси от вирусен характер. Настоящият проблем е подходящата доза, тъй като може да бъде силно токсично. Освен това, границата между терапевтичната и токсичната доза е много тънка, което затруднява употребата му, тъй като страничните ефекти може да доведат до смърт заради нарушения на сърдечносъдовата система.

Ваксина срещу коронавирус

Засега поради липсата на ефeктивна ваксина за SARS-CoV-2 или на лекарства, които могат да облекчат тежестта на инфекцията, най-надеждната форма за превенция на преноса и разпространението му са хигиенните мерки и спазването на социална дистанция от 1-2 метра.

Независимо от това и въпреки че не можем да разчитаме на нея, изработването на ваксината е в напреднал етап и може да стане реалност до няколко месеца, а скоро след това и да влезе в продажба.

Превенция на COVID-19 или какво можем да направим?

Гражданите имат важни задачи пред опасността от COVID-19. Превенцията на инфекциите е най-силното оръжие днес в борбата с този вирус. Належащо е да обръщаме внимание на препоръките на официалните източници относно хигиенните мерки, струпването на хора, и т.н., ако искаме да намалим кривата на заразените и най-общо казано страната да не колабира.

Имунна система и COVID-19

Имунната система има ключова роля в борбата с която и да е инфекция. Освен това, една силна и добре подготвена имунна система ни предпазва от нея, веднъж след като сме имунизирани. Проблемът е, че за тази цел първо трябва да преминем инфекцията.  

Всъщност днес, благодарение на напредъка на базовите и приложните науки, може да се използват антитела от хора, които са били заразени и са се излекували от SARS-CoV-2, за лечението на други хора. Това се нарича пасивна имунизация.

Чрез този терапевтичен подход се повишава имунитетът на наскоро заразените пациенти и на тези, които са в риск от заразяване. Така в едно близко бъдеще може да се окаже средство за неутрализиране на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

В научните среди се работи върху един хиперимунен глобулин, наречен TAK-888, но за неговото развитие е нужен достъп до плазмата на хора, които са се излекували успешно от Covid-19.

Морска вода и COVID-19

Поради своите осмотични качества и pH, морската вода е среда, в която вирусите се размножават трудно. Осмотичният шок, с който се сблъскват, ги изменя така, че губят функцията си. 

Ето защо, що се отнася до хигиената на тялото и в частност на горните дихателни пътища, морската вода чрез носовите промивки помага за почистването им, благодарение на това че извежда секретите, активира мукоцилиарния клирънс и предпазва лигавицата на дихателните пътища.

Извеждането на секретите ограничава контакта на всички микроорганизми с носната лигавица и така намалява вероятността за достъп до епитела и проникване.

Спряхме се на промивките на носа с морска вода, тъй като те, освен че са част от ежедневните хигиенни мерки, днес може да се окажат полезни като предпазна хигиенна мярка срещу коронавируса и други вредни агенти.

Да не забравяме и колко важно е балансираното хранене, богато на витамини и минерали, наред с протеините с висока биологична стойност, което ни помага за усилването на имунната система и добрата форма на нашите лигавици.

Относно зърнените храни и млечните продукти, трябва да знаем, че при някои хора те предизвикват увеличаване на секрецията и интерстициален оток, а това може да се отрази на имунната функция и защитните сили на нашия организъм. Ето защо трябва да се консумират разумно от тези, които не могат да се откажат от тях или са им предписани.

Заключение за COVID-19

 • Изключително важно е да следваме стриктно здравните препоръки.
 • Корановирусът е РНК-вирус с повишен процент на мутациите, така че от двете разновидности на коронавирус, за които се говори, тип S и тип L, ще оцелее по-малко заразният и смъртоносен, който е важен от еволютивна гледна точка за неговото просъществуване. 
 • Настоящите открития и тези в близко бъдеще ще намалят усложненията от коронавируса.
 • Болестта ще може да бъде преодоляна от имунната система чрез ваксиниране и в повечето случаи ще протича като една лека инфекция.  
 • Глобализацията и свръхнаселението изискват от нас по-голяма отговорност и цивилизованост, тъй като увеличават риска в бъдеще да преживеем още такива пандемии.
 • Трябва да внедрим тези хигиенни мерки в нашето ежедневие, тъй като бъдещите войни ще бъдат микробиологични, а масификацията благоприятства размножаването на микроорганизмите.  

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още