Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

 Гастрит: характеристики, диагноза и лечение
8 септември 2019

 Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.   

Причините за гастрит са вторични инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър).

Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

С какво се характеризира антралният гастрит?

Антралният гастрит е вид гастрит, при който лезиите и възпалението се намират в антралната част на стомаха. 

Основният причинител на неатрофичен антрален гастрит е инфекцията с Хеликобактер пилори (H. pylori), позната и като гастрит тип Б. Тя може да се изрази по остър или по хроничен начин. Прилаганото лечение е еднакво:

 • Изкореняване на инфекцията с pylori
 • Плюс вземането на хигиенно-диетични мерки

Единствено при хроничен процес, след елиминирането на инфекцията е възможно лигавицата да не достигне своето пълно възстановяване.

Инфекция с Хеликобактер пилори

През 1893 г. при различни проби от пациенти с гастрит се среща грам-отрицателен бацил, който през 1989 г. е признат за причинител на инфекцията с H. pylori.

Тази грам-отрицателна бактерия е много подвижна, благодарение на разположението на полюсните камшичета, с тирбушоновидно движение.

Нейната патогенност произтича от:

 • Подвижността й
 • Производството на уреаза
 • Блокиращи протеини
 • Топлинно шокови протеини (HspB), които усилват уреазната активност

Тези, които увреждат епителните клетки, са ензимните ефекти от уреазата, фосфолипазата, муциназата, клетъчната токсичност. 

Също така се защитава от фагоцитоза и клетъчна смърт чрез производството на супероксид дисмутаза и каталаза, което го прави резистентен и изисква комбинирано лечение за ерадикацията му.

Епидемиология на инфекцията с Хеликобактер пилори

Броят на засегнатите може да достигне близо 90% още от ранна детска възраст като 10 години, главно при развиващите се страни. При развитите страни можем да установим увеличаване на размножаването на бактерията, най-вече при възрастни, като случаите достигат стойности, които надвишат 40 % при по-напреднала възраст.

Обхватът на Хеликобактер пилори е световен и обратнопропорционален на социално-икономическия статус.

Между 80-100% от страдащите от гастрит и язва са заразени с H. pylori!

Това е бактерия, която засяга предимно хората, предава се по фекално-орален път и се развива в стомашната лигавица.

Как се диагностицира H. pylori?

За диагностицирането може да се използват, както инвазивните или директни изследвания, така и неинвазивните или недиректни такива. Сред директните са:

 1. Биопсия на стомаха
 2. Изследване на патологичната анатомия или при биопсията да се направи тест на уреазата

Сред неинвазивните изследвания са:

 1. Серология чрез откриването на антигена на pylori в екскрементите по метода ELISA
 2. Тест на дъха

Можем да използваме  различните изследвания за конкретни цели, като например:

 • Тест на уреазата чрез ендоскопия за диагнозата.
 • Тест на дъха, за да се установи дали е изкоренено заболяването.
 • Откриването на антигени в екскрементите се използва при диагностицирането при първична медицинска помощ.
 • На последно място, когато взетите проби не са достатъчно добри за изследването на уреазата, както например, когато пациентът е бил лекуван преди това с антибиотици (до четири седмици по-рано) или е използвал медикаменти от групата на инхибиторите на протонната помпа (две седмици преди това), се пристъпва към хистологично изследване.

Индикации за лечението

Налице е серия от критерии, която да ни насочи към лечението за ерадикация на H. pylori, и сред тях са:

 • Случаи на пептична язва.
 • Картини на функционална диспепсия при пациенти до 55 години, при които не срещаме симптоми или алармиращи признаци. Това се нарича стратегия на „Тествай и лекувай“.
 • При функционалните диспепсии, които не отговарят на хигиенно-диетичните мерки.
 • Очевидно, при случаите на МАЛТ лимфоми на стомаха с ниска степен на малигненост, тъй като с ерадикацията на H. pylori те се разрешават.
 • При пациенти, които използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и които са страдали от пептична язва.
 • Роднини от първа степен на пациенти, които страдат или са имали рак на стомаха.
 • В случаите на атрофирала стомашна лигавица или чревна метаплазия.
 • При пациенти, които са били подложени на хирургическа или ендоскопска резекция, поради рак на стомаха.
 • Желязодефицитна анемия или дефицит на В 12, чиито причини са неустановени, което налага лечение, в случай че възникне отговор.
 • При идиопатична тромбоцитопенична пурпура.
 • Също така се прилага лечение за ерадикация на всеки пациент, който е диагностициран с инфекция с H. pylori.

Хигиенно-диетични мерки при антрален гастрит

Освен лечение с антибиотици, може да бъдат взети серия от мерки за намаляване, както на симптомите, така и на вероятността от инфекция с H. pylori и дори да се редуцира количеството на бактериите.

Във връзка с понижаването на вероятността от инфекция, имаме

 • Старателно измиване на продуктите, които ще консумираме в суров вид.
 • Добра хигиена на ръцете, тъй като те са един от пътищата на предаване на бактерията.
 • Ако искаме да намалим симптомите, можем да елиминираме или да ограничим консумацията на кафе, алкохол, цигари, мазни храни, обилните хранения, пикантното, ментата, продуктите, подложени на дълга термична обработка, и тези с много подправки.

Трябва да се внимава със ситуациите на физически и психически стрес. Те благоприятстват увреждането на стомашната лигавица и често, подобно на хирургическите интервенции, при тях се използват медикаменти от групата на инхибиторите на протонната помпа, като превантивно средство при язвите, резултат от стреса.

Съществуват редица  противовъзпалителни продукти с натурален произход, но ще се спра на ефекта, който оказва върху количеството на бактериите използването на морска вода в комбинация с астаксантини. И двете доказано понижават количеството на H. pylori в стомашната лигавица, като по този начин ограничават вероятността от увреждането й.

Въпреки това, днес лечението с антибиотици е единственото, което показва, че е способно да изкорени инфекцията с Хеликобактер пилори, като не позволява развитието на антралния гастрит. Ако се проведе на ранен етап, може да се постигне пълно възстановяване на лигавицата.  

 

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още