BG EN
Количката е празна


обратно

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

16 юни 2019

Перименопауза и климактериум в живота на жената

Любопитно е как менопаузата се поява през период от време, който в действителност не съответства на нашата продължителност на живот.

При продължителност на живота над 86 години за жените, може да се стори непонятно, че перименопаузата започва на толкова ранен етап, какъвто е възрастта от 40 – 45 години.

Това е знак за промените в нашето обкръжение и техния ефект върху нашата продължителност на живот.

Проблемът възниква поради времето, от което се нуждае природата да въведе промените в нашата биология.

В резултат на това се изправяме пред разминаване между появата на менопаузата и усещането, че имаме способността да износим плод в по-напреднала възраст.

Перименопауза: симптоми и признаци

Началото на перименопаузата е, когато жената започва да има характерни симптоми (задух, раздразнителност, загуба на либидо…) до клиничната поява на менопаузата, т.е. до спирането на менструалния цикъл, поради фоликуларното изчерпване.  

Тази фоликуларна деплеция ще доведе до симптомите и признаците, които ще споменем по-долу.

Ранни симптоми и признаци на перименопауза

Те ще се появят дори когато цикълът продължава, но започва вариране в хормоналните концентрации. Ето защо в началото симптомите не се наблюдават постоянно, а се редуват периоди на тяхната проява и такива, при които те отсъстват.

Сред тези симптоми можем да споменем най-познатите:

Вазомоторни симптоми,  при които, поради нарушения на централния контрол на температурата, се появяват зачервявания по бузите и задух.

Психични промени в резултат на намаляването на нивото на естрогени, като емоционална лабилност, нервност, раздразнителност, и др.

Нарушения при сексуалните контакти, дължащи се на ефекта, който оказва върху тонуса, секрецията и овлажняването на вагиналната лигавица, наред с този върху либидото. Появява се диспареуния, сърбеж, както и кървене, всичко това поради намаленото производство на естроген.

Средносрочни симптоми и признаци на перименопауза

С нарастването на дефицита на естрогени заради хормоналната деплеция, резултат от дегенерацията на овариалната функция, симптомите и признаците добиват все по-ясна клинична картина.

Измененията на пикочно-половата система, в следствие на атрофията, могат да засегнат значително сексуалните контакти, като повишат риска от кървене.  Освен вече споменатото, всичко това има влияние и върху психиката на жената, която вижда, че периодът й на плодовитост и способността й да стане майка са застрашени.

От друга страна, изчезва предпазният ефект на естрогена, а това води до повишен риск от сърдечносъдови заболявания, сред които повишаване на кръвното налягане.  Налице е и повишено задържане на течности, загуба на мускулна маса и тонус, което води до повече отпадналост и липса на енергия.

Атрофията на млечните жлези и повишеното складиране на мастна тъкан може да се изрази в тяхното уголемяване, но за сметка на това намален тургор.  

Дългосрочни симптоми и признаци

В дългосрочен план, ефектите от дефицита на естрогени ще се проявят вече не чрез перименопаузата, а по-скоро чрез вече настъпилата менопауза.  

Част от началните симптоми се нормализират в повечето случаи, най-вече пристъпите на задух и проблемите от психическо естество. Но всичко свързано с хормоналната деплеция може да се доразвие, както се случва по-често, и да наложи медицинско наблюдение.

  • Един от най-важните признаци е остеопорозата, заради повишения риск от фрактури. Не се наблюдава във всички случаи, но трябва да се изследва костната плътност, за да се предотврати.  
  • Настъпва нарушение на липидния профил, поради което е важно да се контролират нивата на холестерола и триглицеридите, тъй като се повишава рискът от атероматоза, а оттам и от сърдечносъдова болест.   
  • Също така може да се увеличи и рискът от някои видове рак, като този на гърдата или на ендометриума.

Известни са и други симптоми и признаци, но тези са най-честите и важни.

Има ли лечение при перименопаузата?

Основното лечение при перименопаузата е хормонално-заместителната терапия (ХЗТ). Тя се ограничава до онези жени, чиито симптоми не могат да бъдат разрешени по друг начин, тъй като страничните ефекти може да са от съществена важност.

Терапията трябва да е насочена към превенция на ефектите в дългосрочен план, като се има предвид продължителността на лечението, на което може да бъде подложена пациентката и рисковете, които това предполага.

Ето защо задача на здравния специалист и на пациента е да решат кое е най-доброто лечение за перименопаузата и менопаузата.

Допълнителни мерки при перименопауза

Когато трябва да бъде разбран процесът, през който преминава жената, един от най-важните аспекти, които трябва да се третират, е драстичната промяна, на която е подложен един организъм, който е зависел от естрогените през дълъг период от живота.  От първостепенно значение е започването на интегрална стратегия, когато жената наближава годините, в които е възможно при нея да настъпи перименопаузата.  

Храненето, начинът на живот, познанията за етапа от живота, в който се намира жената, помагат да бъдат намалени ефектите от хормоналната деплеция, като сведат до минимум съответните симптоми и признаци.  

Ето някои аспекти, които да бъдат отчетени:

Здравословна за сърцето диета, така че да бъдат държани настрана холестеролът, триглицеридите, захарта, …

  • Физическите упражнения са фундаментални. Идеално е ако бъдат съчетани със здравословна диета. Освен това е доказано, че умерените редовни тренировки са полезни, за да се поддържа добро кръвно налягане и остеогенеза.
  • Фитостеролите, фитоестрогените и флавоноидите са фитовещества, които трябва да бъдат взети под внимание, тъй като оказват благоприятен ефект върху жената по време на перименопаузата.
  • Слънчевите бани, приемът на калций и на витамин D, може да допълнят лечението на остеопороза или да спрат появата й.    

Морската вода и менопаузата

Морската вода е допълнение, което предлага хидроминерален фонд, чиито характеристики относно концентрация и пропорция, й придават особеността да прилича на нашата вътрешна среда.

Тази „жизнена среда“, както споменава Рене Кинтон, който е считал за нея, че доставя основните микроелементи за правилното клетъчно функциониране, възстановява енергетичните функции на клетката.   

Рене Кинтон е получил изненадващи резултати с приложението на Морската Терапия в редица области на здравето.

В едно скорошно изследване, при което е използвана Скалата Сервантес за жени в менопауза, са получени интересни резултати, когато им е бил назначен изотоничен разтвор на морска вода, с цел да бъдат оценени резултатите след период на лечение от три месеца.

Скалата Сервантес е съставена от 31 критерия, които оценяват симптомите и следователно и качеството на живот на жените в менопауза. Тази скала е била приложена преди и след лечението, като е било отбелязано подобрение във всичките анализирани параметри. Сред тях били безсънието, физическата умора  и ставните болки, признаци на депресия, усещане за подутост и сухота на кожата.

Въпреки че това е само едно първоначално изследване, резултатите от него ни разкриват възможностите, които може да ни предложи морската вода за органичното равновесие по време на менопаузата, за да облекчи нейните симптоми и признаци.