Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?
1 юни 2019

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

 

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

Кои са симптомите на синдрома на дразнимото черво?

Един от отличителните симптоми, свързвани със СДЧ, е периодичната поява на стомашна болка. Тя следва да се е проявявала най-малко веднъж седмично за последните три месеца. Също така, трябва да бъде придружена от два или повече от следните симптоми:

 • Стомашна болка, свързана с нуждата от изхвърляне на екскременти. В повечето случаи болката отшумява след изхождането или отделянето на газовете. Важно е да се има предвид, че тези проблеми обикновено не се проявяват по време на сън.
 • Промяна в консистенцията на екскрементите.
 • Налице е съпътстващо вариране в броя/честотата на изхожданията.
 • Има подразделение на категориите, според това дали преобладава състоянието на запек или диария. Това е важно, тъй като ще се отрази на избраното лечение. Като цяло, срещаме СДЧ, при който може да преобладава диария, запек, смесени клинични картини, редуващи се и такива, които не могат да бъдат класифицирани.

Защо диагностицирането на дразнимото черво е от ключова важност?

Когато се сблъскаме със симптомите на дразнимо дебело черво или СДЧ, най-важното е да отхвърлим наличието на органична патология

Съществуват различни алармиращи признаци и симптоми, които могат да ни насочат към една органична патология. Сред възможните органични патологии ще отличим:

 • Хронични възпалителни чревни болести (болест на Крон и улцерозен колит)
 • Целиакия
 • Непоносимост
 • Инфекциозни болести
 • Туморни заболявания
 • Заболявания на жлъчните пътища
 • Хронични заболявания на панкреаса

Ето защо е важно да познаваме алармиращи признаци и симптоми като:

 • Значителна загуба на тегло.
 • Предишни случаи на рак на хранопровода при засегнатото лице или в семейството.
 • Появата на кръв в изпражненията.
 • Когато болката или неразположението се проявяват по време на сън, като понякога налагат необходимостта да се стане и да се отиде до тоалетна.
 • Когато се появи при лице на възраст над 50 години.

Затова са важни една добра анамнеза и преглед на пациента, наред със съответните допълнителни изследвания, за да бъде диагностициран със сигурност с дразнимо дебело черво или СДЧ.

Съществува лечение за дразнимото черво

Основното лечение на дразнимото черво или СДЧ е насочено към хигиенно-диетичните мерки. В действителност, ако пациентът е способен да следва тези мерки, е много вероятно те да са напълно достатъчни, за да може да контролира болестта.

Сред тези хигиенно-диетични мерки са:

 • Консумирането на фибри при храненето, както разтворими, така и неразтворими.
 • Установен режим на хранене, като се избягва неговата промяна.
 • Спокойно и умерено хранене.
 • Редовни физически упражнения.
 • Достатъчен прием на вода между храненията (1, 5 л. на ден).
 • Ограничаване на дразнителите като прекалена употреба на кафе, алкохол, пикантни храни, и др.

Освен това, всеки може да изследва храните, които му понасят или не, като наблюдава ефекта от консумирания продукт и съблюдава параметри като:

 • Тежест
 • Парене
 • Стомашни болки
 • Забавяне на стомашното изпразване, измервано с бавно храносмилане и флатуленция.

Последните препоръки служат, за да оценим конкретен продукт, който смятаме, че не ни понася.

Като специфично фармакологично лечение на дразнимото черво се използват медикаменти като спазмолитици, секретагоги, антидепресанти, прокинетици, ректални стимуланти като супозитории, линаклотид, прукалоприд, лубипростон, и др.

Специалистът ще предпише едно или друго средство, според подтипа на СДЧ, ако той е свързан със запек, диария или смесена клинична картина. Предписването на едно или друго лечение ще зависи от клиничната картина и от симптомите при пациента.  

В какво се състои диетата при дразнимо черво?

Както се случва в повечето случаи на функционални патологии, не е известен конкретният елемент, който води до появата на пристъп на раздразнено черво или СДЧ.  

В нередки случаи, ситуациите на стрес, нервност и тревожност са достатъчни, за да се появят симптомите и така да се окаже трудно да бъдат определени точните мерки, които да ни избавят от болестта.

Дори и тогава, следването на диета при дразнимо черво или СДЧ е ключово, за намаляване на симптомите. Но в какво се състои тази диета? Като цяло, става дума за серия от навици, които характеризират една балансирана диета. Те включват:

 • Умерен прием на мазнини (предимно животински).
 • Да не се прекалява с цитрусите, най-вече през нощта.
 • Да се избягват обилните хранения. Храните трябва да бъдат добре сдъвкани, за да се хомогенизират със слюнката. Не трябва да се прекалява и с подправките.
 • Да бъдат определени продуктите, които причиняват флатуленция, като зелето, карфиола, бобовите, и т.н. Това не означава, че трябва да се прекрати тяхната консумация, а само, че ако приемът им ни предизвиква симптоми, да преценим формата, под която да ги ядем. Например бобовите могат да се консумират във вид на кълнове.
 • Да се наблюдава ефектът от млечните продукти и техните ферменти.
 • Да се отчете ефектът от зърнените храни и най-вече от тези, които съдържат глутен. Ако срещнем подобрение след тяхното елиминиране, е възможно да не става дума за дразнимо черво, а по-скоро за непоносимост към глутен, която понякога може да даде отрицателен отговор при серологията на антитела и да изисква повече изследвания.

Най-доброто, което можем да направим, за да имаме успех с диетата при дразнимо черво или СДЧ, е консултацията със специалист, така че да се стартира стратегия, която предлага резултати и сигурност.  

Запознай се с ползите от морската вода при дразнимо черво

Сред симптомите на дразнимо черво или СДЧ са диарията или запекът, като и при двете състояния е изключително важно да се пият между 1,5 и 2 литра вода.

Към поетата вода, чрез морската вода, можем да включим електролитите и микронутриентите, които ще възстановят минералите, които може да бъдат загубени при пристъп на диария.  Същите минерали може да се използват и при хидратацията на чревните секреции, като благоприятстват задържането на вода от екскрементите, увеличават техния обем и така улесняват изхвърлянето им.   

Изотоничният разтвор от морска вода регулира сдъвканата в устата хапка, като поддържа изотонична концентрация и така подпомага нормализирането на чревното функциониране. На Рене Кинтон му е помогнал много при детските диарии, където използвал морската вода като естествен възстановител на плазмения обем и получил изненадващи резултати. Дори при бебетата, които имали непоносимост към млякото, ако правел дозите с морска вода, те се понасяли по-добре и малките пациенти се възстановявали от болестта.

Изотоничният разтвор от морска вода, освен че хидратира, подхранва нашия организъм с незаменими микроелементи и в концентрациите, които са нужни на нашата плазма.

 

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още