Моноцити

11 март 2019
Моноцити

Моноцити: стойности в кръвта и тяхното значение

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

Кръвните моноцити са основна част от моноцитно-макрофагеалната система и се разграничават от лимфоцитите още с произхода си. Моноцитите произлизат от общ миелоиден предшественик, който се диференцира на гранулоцити, еритроцити и мегакариоцити, докато лимфоцитите произхождат от общ лимфоиден прекурсор. Освен това, съставните елементи на бялата серия или левкоцитите, които са резултат от миелоидно или лимфоидно делене, също се различават по типа имунитет. На свой ред, вроденият имунитет (неспецифичен) се свързва с левкоцитите, които произлизат от миелоидния предшественик, а придобитият имунитет (специфичен) с тези от лимфоидните предшественици.  

Какви функции изпълняват моноцитите?

Моноцитите са част от неспецифичната имунна система и в частност от мононуклеарната фагоцитарна система, чиято функция е да елиминира клетъчните отпадъци (детритус), да осигурява разпознаване и неспецифична защита, механизми за възстановяване и възпаляване и е важна връзка с лимфната система, която активира и подсилва в нейната защитна и разпознавателна функция. Моноцитите плават в кръвта и заменят специализираните моноцити, които се намират в тъканите в статично положение и имат висока степен на рециклиране (средна продължителност на живота от 4 дни).

Различните видове моноцити според органите

Моноцитите преминават от костния мозък в кръвта, а оттам и в тъканите. В тъканите общото им наименование е макрофаги, но получават специфично  название при различните органи, като клетки на Купфер в черния дроб, микроглия в мозъка, алвеоларни макрофаги в белите дробове, остеокласти в костите, хистиоцити в кожата и съединителната тъкан …

Освен това, те са изключително важни при процеси, които нямат общо с възпалителни състояния, например, при контрола на матката след раждането, при реабсорбцията на увредени тъкани, при контрола на апоптозата (програмирана клетъчна смърт).  Също така са големи хранилища на желязо, например, в далака, където се случва рециклирането на еритроцитите и последващият пренос на желязото към трансферина или феритина.

Моноцити: стойности в кръвта

Нивата или стойностите на моноцити в кръвта са между 4-8%  от общия брой на левкоцитите, като нивата може да варират според възрастта.

Също така, могат да бъдат повлияни при възпалителни и инфекциозни процеси, но не винаги. Можем да срещнем завишени стойности на моноцити  при онези болести, при които инфекцията преминава през мононуклеарната фагоцитарна система, поради тропизъм на някои бактерии (шигелоза), вируси (инфекциозна мононуклеоза) и паразити (Лайшманиоза), както и при ендокринни заболявания (базедова болест) и метаболитни (подагра), моноцитна левкемия. 

Да стимулираме нашите моноцити

Има сведения, в частност през първата половина на миналия век, при които се показва как различни неорганични соли са способни да активират макрофагите. Терминът, който обозначава този процес е цитофилаксия. В резултат на антибиотичната епоха, елементите, които са били част от имунния стимул на индивида, за да се бори с болестта, изчезнали с идването на антибиотиците.

В днешно време, отново се набляга на стимулирането на имунната система, за да може да се справя с патогенните агенти, които в някои случаи са трудни за елиминиране с антибиотици.

Начинът на живот отново играе критична роля, физическата активност, добрият хранителен режим, при който се доставят основни нутриенти за правилната имунна функция, започват да се установяват в медицинската общност като оръжие при превенцията на възпалителните процеси.  

Изпреварването на болестта и нейната превенция са сегашното предизвикателство  пред по-развитите общества,  тъй като по този начин може да се намалят  значително здравните разходи.

Във всичко това микронутриентите имат главна роля, както витамините (които са по-изследвани), така и минералите, тъй като са основни за имунната функция.

Морската терапия като микронутриент

От първоначалните изследвания на Dr. Sempere, наред с безбройните опити на René Quinton и други лекари, се вижда важната роля на микроелементите за функционирането не само на имунната система, но и на органичното равновесие. 

В частност, приносът на Морската Терапия за лечението с микролементи се различава от останалите, тъй като е среда, в която сме се развили в началото на живота, към която сме си създали зависимост както по отношение на елементи с електрохимична дейност, така и към техните пропорции. Свързаността е такава, че поддържаме стриктно концентрацията на йони за правилната органична хомеостаза. Ето защо Морската Терапия е идеалното допълнение, което гарантира приема на олигоелементи и микронутриенти за клетъчните функции.  

 


Гастрит: характеристики, диагноза и лечение8 септември 2019

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още
Кои са симптомите и признаците на пременопаузата? 16 юни 2019

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още
Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?1 юни 2019

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още
Дорсалгия28 март 2019

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още
Доротеа Дуисберг26 март 2019

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още
Добре ли е да пием морска вода?20 февруари 2019

Добре ли е да пием морска вода? Рене Кинтон използва морската плазма за лечението на редица болести във времена, когато недохранването и инфекциозните заболявания като холерата, туберкулозата, стомашно-чревните разстройства, измененията по кожата и лигавиците, обезводняването … са разрушавали много животи.

прочети още
 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла4 февруари 2019

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още
Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?20 януари 2019

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още
Защо да приемаме морска вода?12 януари 2019

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още
Кожни обриви, уртикария, пъпки6 декември 2018

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още
Хронична умора30 ноември 2018

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още
Какво лекуваме с океанска вода?2 август 2018

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още
Морска изотоник плазма – еликсирът на живота2 август 2018

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още
Предимства на морската терапия 13 юни 2018

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още
Историята на Рене Кинтон 13 юни 2018

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още