Добре ли е да пием морска вода?

Добре ли е да пием морска вода?
20 февруари 2019

Трябва да отбележим, че Рене Кинтон е прилагал морската вода в много от случаите по парентерален път (в изотонична концентрация), предимно чрез интрамускулно инжектиране. Именно поради това е избран метод, който да гарантира стерилността на продукта, без той да загуби своите характеристики, каквато е студената микрофилтрация.  Следователно е очевидно, че след като може да се инжектира, може да се приема през устата. Въпреки това,  трябва да уточним, че ще намерим някои фармакокинетични различия, от гледна точка на начина на приложение. Преди всичко обаче, според протокола на Рене Кинтон, морската вода, приета през устата, е добра за пиене.

Колко морска вода можем да пием?

Това вероятно е най-конфликтният аспект, когато трябва да се определи дали морската вода, веднъж след като е била филтрирана и стерилизирана, е здравословна или вредна. Вярно е, че ако се приема при един конвенционален режим на хранене, може да се окаже вредна от гледна точка на поетото количество сол и повишената осмоларност, която ще открием в извънклетъчната среда, което на свой ред ще засегне вътреклетъчната среда, като доведе до изсъхване на клетките.

От друга страна, когато трябва да върнем свободната от соли вода, за да възстановим осмоларността, това ще доведе до временно повишаване на артериалното налягане, поради голямото количество задържана вода, която в последствие ще бъде отделена от бъбреците, когато се стабилизира плазмената осмоларност. При здрав организъм това може да не доведе до някакви сериозни последици, но може да бъде опасно при хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, бъбречна или чернодробна недостатъчност, наред с други болести.

Не по-малко вярно е и това, че една вечеря от солени предястия, колбаси, сирена, алкохол, захарни изделия… ще предизвика у нас същия ефект като поглъщането на голямо количество морска вода. Всеки човек може да прави тези прегрешения в диетата си няколко пъти седмично, без някакви неприятни последици. Дългосрочно обаче, те ще се отразят на здравето, нещо повече, тези прегрешения в диетата са една от главните причини за декомпенсация при сърдечно-съдовата недостатъчност.

Следователно, на въпроса „Колко морска вода можем да пием?“, всеки може да направи своите изчисления и, според начина си на хранене и количеството сол, да приема повече или по-малко морска плазма, за да може така да покрие препоръките на СЗО  за подходящия ежедневен прием на натрий (без да е нужно да се задълбочава в това дали са точни или не тези предписания).

Това се отнася за случаите, в които приемаме морската вода, без тя да е разтворена, под формата на хипертоник. Относно предположенията дали да консумираме изотонична или хипотонична  морска вода, почти бихме могли да  кажем, че можем да пием без ограничения, тъй като е вярно и това, че няма препратки, нито проучвания за ефекта върху организма от приема на изотонична морска вода „на корем“, без никакви ограничения. 

Най-доброто, което всеки човек може да направи, е да се обърне към специалист по здравето, който обикновено използва Морската Терапия, и да го попита за препоръчителната ежедневна доза, която ще зависи от вида на заболяването или от желания резултат

Ползи от морската вода

Съществуват редица сведения за случаи, при които използването на морска плазма, както като основно средство за лечение, така и като допълнение към други терапии, се е оказало ефикасно за много пациенти, повечето от тях от времето, когато не е имало антибиотици. Тогава е било много важно да бъде възстановено органичното равновесие за успешното преодоляване на болестта.

В последствие обаче, с употребата и напредъка в развитието на антибиотиците при борбата с инфекциите, усилията били насочени основно към справянето с причинителя на възпалението, а не към грижите за засегнатия организъм, чиято роля била считана за незначителна.  

В днешно време, наред със специфичното третиране на болестотворния агент, отново се обръща внимание на състоянието на равновесие и здравето на гостоприемника, така че развитието на инфекцията да бъде затруднено.  Ако действаме единствено срещу патогена, с времето той може да стане резистентен и така ерата на антибиотиците да бъде обречена, ако не се вземат мерки.

На смъртното си легло Пастьор споменал колко е важна  биологичната среда  в тази битка за надмощие и оцеляване. Благодарение на това, се стимулира промяната в начина на живот към по-здравословни форми, които да благоприятстват органичното равновесие и да усилят ефекта от специфичното лечение при различни болестотворни агенти.

Ефекти от морската вода при различни изследвания

Като първоначална среда, в която се е зародил животът, в лицето на морската вода ние намираме съмишленик, тъй като тя доставя микронутриенти на вътрешната среда и така спомага функциите на клетките. 

По-долу ще видим, че употребата на морска вода е от полза при лечението и подобрява функциите на органите, а именно:

Ефекти от морската вода върху биогенезата и митохондриалната функция. Резултатите показват, че оказва стимулиращ ефект върху биогенезата и митохондриалната функция, а оттам и участие при регулирането на затлъстяването и диабета. (Byung Geun Ha., et al. 2015)

Що се отнася до кожата, приемът на морска вода възстановява основните минерали, като селена например, и улеснява елиминирането на други тежки метали, които са токсични. В този смисъл, се наблюдава подобрение при пациенти с атопичен дерматит, тъй като те са податливи на нарушения, свързани с основните минерали, особено важни за контрола и регулирането на клетъчните функции. (Hataguchi Y, Tai H, Nakajima H, Kimata HEur J Clin Nutr. 2005 Sep; 59 (9): 1093-6).

Морската вода е доказала ползата си при възстановяване при кожни наранявания, но също така има и благоприятен ефект при лезии по лигавиците, какъвто е случаят при язва на дванадесетопръстника, с редуциране на засегнатия участък и на апоптотичните механизми в хранопровода на гризачи. (Yang CC, Yao CA, Lin YR, Yang JC, Chien CT Más uno. 2014; 9 (7): e96006.)

Заключения

Въпреки че показаните изследвания са само началото, трябва да признаем характеристиките и спектъра на действие на морската вода. Също така е естествено да заключим, че е възможно голяма част от тези заболявания да се дължат на липси или те самите да ги предизвикват и така да удължават болестния процес или да влошават симптомите. Ето защо, когато бъдат доставени микроелементите, налични в морската среда, които са толкова важни за ензимните функции, те имат тонизиращо действие и дават енергия, което на свой ред засилва възстановяването и имунитета на гостоприемника.

 

Ниската гломерулна филтрация като индикатор за бъбречната функция

Ниската гломерулна филтрация е индикатор за дисфункция на бъбреците. Когато бъде отчетена при рутинните медицински изследвания, следва да се вземат адекватни мерки, за да се намали развитието й и да се смекчат щетите.  По-долу ще се спрем на функциите на бъбреците, рисковите фактори за ниска гломерулна филтрация и предпазния ефект, произтичащ от използването на Морската Терапия, която според традиционната източна медицина въздейства по оста сърце-бъбреци. 

прочети още

Защо и как да елиминираме секрецията в белите дробове?

Причините, които могат да предизвикат секреция в белите дробове, са многобройни. Сред тях са възпаленията, генетичните болести, излагането на различни видове токсини и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Открий защо е важно да се вземат мерки срещу прекомерната секреция и какво лечение съществува.

прочети още

Добрата хидратация, ключът в грижите за кожата през лятото

Хидратацията е един от аспектите, на които трябва да обърнем най-много внимание, когато предпазваме кожата си през най-горещите месеци от годината

прочети още

Историята на Рене Кинтон

През 1897 г. френският физиолог и биолог Рене Кинтон провежда серия пионерски за времето си експерименти в Лабораторията по патофизиология на Колежа дьо Франс в Париж. Научните резултати на Рене Кинтон били толкова необичайни за лекарите и изследователите, че предизвикали огромен интерес.

прочети още

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирус: какво представлява, симптоми и лечение  Covid-19 или по-точно SARS-COV 2 е нов коронавирус и принадлежи към групата на бетакоронавирусите, които на свой ред се числят към бутолиновия подвид  Coronaviridae (Zhu и сътрудници).

прочети още

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение

Гастрит: характеристики, диагноза и лечение Гастритът е често срещана болест. Дори се счита най-често срещаното доброкачествено заболяване, което засяга гастродуоденалната област.    Причините за гастрит са вторични на инфекции, прием на лекарства, отговори на свръхчувствителност и такива с неясен произход, при които ще срещнем, освен увреждане на лигавицата, възпалителен процес (може да бъде хроничен или остър). Наличието на възпалителен процес е от съществена важност за диагностицирането на гастрита и затова е необходимо вземането на биопсия.

прочети още

Кои са симптомите и признаците на пременопаузата?

Пременопаузата е период, който обхваща времето от началото на симптомите на климактериума до появата на менопауза. След периода на максимална плодовитост между 35 и 40 години, настъпва такъв, при който постепенно започват да се проявяват симптоми за утихването на функциите на яйчниците. Тези признаци се засилват до пълното преустановяване на овариалната функция. Продължи четенето, за да научиш по какъв начин протича този процес в живота на жената.

прочети още

Защо е толкова важна диетата при дразнимо дебело черво?

Дразнимото дебело черво или синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е функционално чревно нарушение, според критериите от Рим IV. За облекчаване на симптомите, най-важното е да се постави правилна диагноза на подтипа на СДЧ. На второ място, диетата при дразнимо дебело черво е ключът за подобряване на състоянието. Каним те да научиш повече за препоръчителните хигиенно-диетични мерки при синдром на дразнимото черво.

прочети още

Дорсалгия

Дорсалгия. Когато болката в гърба те ограничава. Дорсалгията се определя като болка в горната част на гърба, на нивото на гръдните прешлени. Виждаме, че този термин не дава голяма яснота, тъй като се отнася само до засегнатата област, не до конкретен мускул или група мускули. Ето защо, човек не може да се ориентира много добре, когато чете лекарското становище.  

прочети още

Доротеа Дуисберг

Историята на Доротеа, „сирената“ от Пинамар: тя е на 106 години и плува и пие морска вода всеки един ден от своя живот

прочети още

Моноцити

Моноцитите влизат в състава на кръвта, произвеждат се от костния мозък и произлизат от миелоидната линия на стволовите клетки (stem cells) на костния мозък.

прочети още

 QUINTON предлага дермоспрей, който може да се използва като тоник, праймер и хидратираща мъгла

И освен това, показва, че майка ти е права. Сега ще разбереш защо. © RUBÉN VEGA. REALIZACIÓN: NOELIA TURRÓN-LAYA

прочети още

Как се лекува ниският хематокрит по време на бременността?

Ниският хематокрит по време на бременността е често срещано явление. Въпреки че това не бива да буди безпокойство, е добре да се има предвид, че отклонението трябва да бъде малко, а причината на която се дължи, да бъде изяснена. След изследването на причините за занижени стойности на хематокрита, обикновено се предприемат стандартизирани мерки като допълнителен прием на желязо (има редица формули) и хранителен режим, богат на витамини от групата В и микроелементи.

прочети още

Защо да приемаме морска вода?

От XIX в. до днес, благодарение на изследванията на Рене Кинтон, употребата на морската вода е важен източник на минерали, както за лечение на електролитен и хранителен дисбаланс, така и за превенция за недостига на същите тези минерали (в частност, олигоелементите, които са много важни за метаболитната функция), набира все по-голяма скорост.

прочети още

Кожни обриви, уртикария, пъпки

Какво представляват кожните обриви и защо се появяват? Съществуват редица причини, които водят до появата на обриви по кожата, от реакция при допир до автоимунен отговор, който може да се изрази под формата на уртикария, псориатична плака, еритема. Когато говорим за кожен обрив, обикновено той се свързва с уртикарията, в някои случаи така се нарича и появата на плака, папули, люспи, но те не определят хистологично това, което се разбира под уртикариален обрив.  

прочети още

Хронична умора

Хроничната умора, синдромът на хроничната умора или миалгичният енцефаломиелит се определя като състояние, при което засегнатият човек споделя, че колкото и да почива, продължава да усеща отпадналост, която му пречи да извършва ежедневните си дейности до степен, при която понякога е неспособен да стане от леглото, наред със съпътстващи симптоми като миалгии (болки), одинофагия (болезнено поглъщане), както и температура и аденопатия (подуване на лимфните възли).

прочети още

Какво лекуваме с океанска вода?

Океанската вода има антибиотични, антивъзпалителни свойства, осигурява на клетките всички необходими минерали и представлява шперц, който отключва възможностите на организма за самолечение. Защо и по какъв начин океанската вода действа върху човешките клетки, разказаха д-р Мария Папазова и д-р Байестер от Университета в Аликанте, Испания, в предаването „На кафе”.

прочети още

Морска изотоник плазма – еликсирът на живота

Учени от всички страни по света доказват една теория, че тайната на лечебната сила на морската вода се крие в нейния минерален химичен състав. Изследвана и проучвана морската вода се оказва истинско обвито в мистерия съкровище. Чудодейна сила, която е свързана с нейният минерален състав. Минералният състав на изотоничен разтвор от морска вода изключително много се доближава до състава на кръвната плазма.

прочети още

Предимства на морската терапия

Морската терапия се състои в приемането на морска вода от пациентите за подобряване на тяхното здравословно състояние. Многобройни проучвания потвърждават факта, че органичната вода е от съществено значение за запазване на хидроминералния баланс на нашите клетки. В миналото много и различни школи, сред които Питагоровата и Хипократовата говорят за лечебната силата на морето, но през 19 век биологът и физиологът Рене Кинтон извършва клинични изледвания, за да докаже, че когато морската вода е доведена до изотоничност, съставът ѝ е идентичен с вътрешната среда на човешкото тяло.

прочети още